Блог

Самоуправляващи се камиони – решение или нов проблем

14609_2_Kamaz_2

 

Самоуправляващите се автомобили със сигурност биха направили живота ни по-лек, ако успеят да намалят инцидентите до минимум, позволявайки ни да се справим с най-големия градски кошмар на 21-ви век – трафика. Модернизирането на времето, в което живеем, е стигнало дотам, че не само леките автомобили могат да бъдат с автономно управление, но и товарните камиони. Замисляли ли сте се колко проблеми ще реши тази иновация?

 

Самоуправляващите се камиони са революционна технология, която със спокойни темпове се налага с всеки следващ ден. Какво всъщност представлява един самоуправляващ се камион и в какво се изразява неговата практичност?
 
Американската Интернет и софтуерна корпорация Гугъл разработва патент за самоуправляващи се камиони, обяснявайки, че товарният камион ще използва комбинация от сензори като радари, видеокамери и гама лазери, за да има системата непрекъсната видимост за и на пътя и движението около него. Клиентите могат да поискат доставка, да изберат метода за отключване на защитното отделение и дори да бъдат уведомени чрез съобщение, когато камионът е в близост до пристигането си. Ако камионът заседне в трафик, ще известява, че ще закъснее. Но върху всичко това тепърва ще се работи, докато сега…

 

 Производителят на автомобили Мерцедес – Бенц в момента работи по интересен проект, който може да се определи като камион на бъдещето. Това самоуправляващо се превозно средство ще улесни водачите в шофирането на камиона, с което ще се спомогне за намаляване броя на катастрофите – много, предизвикани при заспиване на волана. Шофирането на самоуправляващия се камион е всичко друго, но не и рутинно. Въпреки, че водачът е седнал зад волана, той всъщност не шофира, а се занимава с малък компютър, планирайки следващото пътуване, състоянието на сегашния и бъдещ товар и т.н.

 

Камионът се задвижва от автоматизирана система, наречена Highway Pilot. Шофьорът изработва маршрута с компютъра и вече може да си почива.

 

Сред основните характеристики на самоуправляващите се камиони, които Мерцедес разработва са:
 

Комуникация на превозно средство с превозно средство

 

Задълбоченото проучване на самоуправляващия камион показва, че превозното средство може да обработва информация при специални ситуации без проблем. Например, камионът автоматично ще се дърпа леко вляво, правейки място, за да се осигури достатъчно пространство, където без проблем може да мине автомобил, който иска да спре в аварийната лента по някаква причина. Всичко това става чрез предварителен обмен на данни, който е изключително полезен при спешни случаи, аварии и т.н.

 

Бъдещи технологични стандарти

 

Самоуправляващите се камиони позволяват на водача, който е намерил време да резервира място за паркиране на спирка за почивка, да изпълнява поръчки и поддържа контакти с помощта на видео телефонна връзка по време на движение. Само когато се налага камионът да напусне магистралата, шофьорът трябва да вземе волана и да насочи към следващото местонахождение, след което системата се заема със самоуправлението.
Благодарение на това автономно търговско превозно средство, самоуправляващите се камиони се превръщат в тенденцията на инженеринг за десетилетия напред, когато става въпрос за ефективност, безопасност и свързаност.

 

По-голяма сигурност, благодарение на компютъризираната помощ, която се оказва на водача

 

Самоуправляващите се моторни превозни средства осигуряват развитие на технологията, касаеща търговията, посредством камионите в близко бъдеще. Тези нововъведения ще имат въздействие върху бизнес моделите в производството на транспортни средства, както и върху отговорната работа на един шофьор на камион. С фактори като продължително внимание, натоварени разписания и висока интензивност на трафика, ежедневните задачи, които стоят пред всеки шофьор на камион правят отговорностите му трудоемки. Един самоуправляващ се камион ще премахне много от отговорностите и напрежението на всеки водач на товарно превозно средство, осигурявайки му по-качествена почивка и спокойствие.

 

От шофьор на камион до експерт по логистика

 

Самоуправляващите се камиони ще променят товарния трафик, а това е голяма възможност за отрасъла на логистиката. На транспортния сектор се налага да се изправи пред предизвикателството да придаде положителен образа на всеки шофьор, чиято професия до момента заема едно от най-ниските стъпала на кариерното развитие. Новият водач на камион няма просто да кара, даденото му превозно средство, той ще планира, контролира, комуникира с клиенти. Той ще бъде новият логистичен експерт.

 

Бъдещето на пътя

 

Експертите са на мнение, че самоуправляващите се превозни средства скоро ще бъдат реалност по улиците – без значение дали това ще се случи в лицето на шофьори на таксита, на частни автомобили, или на товарни камиони.

 
 

Четири държави в САЩ – Невада, Флорида, Калифорния и Мичиган – в момента разрешават експлоатацията на автономни превозни средства по обществените пътища, при определени условия. От 2013г. и Обединеното кралство позволява да бъдат използвани роботизирани моторни машини на пътя.

 

Самоуправляващи се камиониСамоуправляващите се камиони, разработвани по Гугъл технологията, както и тези на Мерцедес, безспорно са едно иновативно решение, което има своите неоспорими предимства и плюсове, но няма ли да се създаде и нов проблем? Нека видим:

 

• В шофирането на камиони са въвлечени на работа огромно число от хора. Само в САЩ около 8.7 милиона човека са свързани с този бранш, дори и не всички да са пряко зад волана. Дали роботизираните камиони няма да оставят без работа голяма част от тях?

 

• Шофьорските работни места са сравнително добре платени. Какво се случва, ако заплатите на голям брой водачи на товарни камиони бъдат ликвидирани? Не влияе ли това на цялостната икономика?

 

• Самоуправляващите се камиони се разработват така, че да бъдат абсолютно безопасни на магистрали при превоз на различни товари от едно място на друго. Колко безопасни ще бъдат те обаче, ако маршрутите им се обвържат и с междуградски дестинации? Има ли сигурност при такива условия?

 

• Има твърдения, че пълната автономна способност на самоуправляващите се камиони ще бъде постигната през 2022 г., последвано от масово навлизане на пазара през 2026г. Други доклади са на мнение, че едва през 2035г. има вероятност да се появят роботизираните превозни средства. Може би автомобилите, които познаваме и обичаме днес, ще са изчезнали напълно след 20 години, а с тях и удоволствието да шофираме собственоръчно с желаната от нас скорост. Ще зависи ли нещо от нас самите като пряко действие при процеса на управление на моторно превозно средство? Какво се случва, ако системата блокира?

 

• Благодарение на безжичната връзка, която се разработва, или т.нар. “platooning”, един шофьор ще може да управлява няколко товарни автомобила. Има вероятност сложността на новата технология да създаде много проблеми в подбора на достатъчно квалифициран персонал.

 

• Възможна е икономическа разруха на средната класа, защото голям процент от този слой на обществото е обвързан с работа в сектора на товарните автомобили и търговията, осъществявана посредством тях.

 

Самоуправляващите се камиони като всяка иновация представляват стъпка напред в технологичния процес на човечеството, с което би трябвало да се гордеем, отдавайки необходимия респект и възхищение, но нека не забравяме, че всяко ново нещо е свързано с редица трудности и проблеми, докато то бъде доказано, разбрано и утвърдено.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com