Блог

Страда дела Форра – вълнуващ път през живописно италианско дефиле

Страда дела Форра

 

Страда дела Форра – един величествен път, едновременно опасен, но и разкриващ прекрасни природни гледки, не случайно e наречен от Уинстън Чърчил „Осмото чудо на света“.

 

Вероятно сте виждали кадри с този впечатляващ път във филма за Джеймс Бонд „Спектър на утехата“.

 

strada della forraСтрада дела Форра (понякога наричан SP38) се намира в провинция Бреша, Ломбардия, на брега на езерото Гарда, Италия. Това е живописен планински път, който се простира през планината в дефилето, образувано от река Браса, изкачвайки стръмните хълмове до Тремозине сул Гарда. По маршрута Страда дела Форра свързва изолирани планински селища чрез тесни тунели и резки завои. Когато пътят е завършен през 1913 г., немскоезичният вестник Франкфуртер Цайтунг го нарича “най-красивият път в света.” През последните години неговите спиращи дъха гледки и великолепната природа го е превърнал в търсено място за холивудски филми и реклами на престижни производители на автомобили като BMW и Mercedes.

 

Какво е състоянието на пътя и наистина ли е опасен?

 

99519_tremosine_strada_della_forra_tremosine-min

 

Пътят е асфалтиран, но е в лошо състояние и изисква стабилни нерви, за да го минете. Силно препоръчително е да имате малка кола, за да шофирате по този път, както и да сте опитен шофьор. Трябва да имате предвид, че не е възможно две коли да се разминат. Някои пътници препоръчват мотоциклети, за да бъдете по-маневрени. Пътят е известен на мотоциклетистите от цяла Европа, тъй като е впечатляващ и е екстремен на няколко тесни и стръмни места.

 

strada-dela-forraНе случайно Страда дела Форра има страховита репутация. Лавини и свлачища могат да се появят по всяко време и понякога могат да блокират някои участъци от пътя. По-нервните шофьори можеби ще се чувстват некомфортно по този тесен път, но красивите гледки определено си заслужават. Възможно е да имате позиви за повръщане, докато се изкачвате все по-нависоко по множеството завои. Трябва да сте подготвени да се движите назад по тесен, ветровит планински път, в търсене на достатъчно широко пространство, което да позволи навлизането на насрещния трафик. Уверете се, че имате работещи клаксон и спирачки и чувството ви за това колко е широк автомобилът ви да не ви подведе.

 

Защо си струва усилията да минете по него?

 

страда дела форра - струва си усилията

 

Когато видите прекрасните гледки, които се откриват на много места по пътя, сигурно ще ви се прииска да се спрете и да се насладите на тези величествени природни панорами. Не забравяйте фотоапарата си, за да запечатате завинаги впечатленията си. Страда дела Форра осигурява на пътниците най-невероятните гледки към езерото. Можете да се насладите на живописни пейзажи, древни селца, сгушени в подножието на планините, дълбоки ждрела и стръмни красиви планински склонове. Това впечатляващо шофиране не е лишено от опасности, тъй като най-вече се случва на ръба на дълбоки дерета, където само много ниски парапети ви отделят от близката пропаст. Пътят е много красив през нощта, но е това е само за най-опитните шофьори.

 

Как да стигнем до Страда дела Форра?

 

Може да стигнете до Страда дела Форра лесно от Лимоне сул Гарда, курортно селище с неповторима атмосфера, разположено на западния бряг на езерото Гарда. От Лимоне, следвайте указанията към Тремозине сул Гарда. Страда дела Форра е част от пътя, който свързва Пиеве ди Тремозине с Тремозине сул Гарда. До Лимоне Сул Гарда можете лесно да стигнете от Милано, Бреша или Верона по магистрала А4. Оставете A4 в Дезенцано дел Гарда и тръгнете по магистралата SS 45 bis в посока Рива дел Гарда.

 

Тремозине сул Гарда е очарователно древно селище, разположено в провинция Бреша, регион Ломбардия, на западния бряг на езеро Гарда. Зелени планини, красиви полета, невероятни гледки към езерото приветстват смелите шофьори и посетителите, които стигат до там. В края на пътя има малък ресторант на прага на дерето, където е възможно да се насладите на очарователна гледка към езерото на 360 метра надолу.
Селото има богата история, красива архитектура, голямо историческо и художествено наследство.

 

Лимоне сул Гарда e разположен на западния бряг на езеро Гарда. Освен красива природа и невероятни гледки към езерото, Лимоне има и богата култура: може да видите няколко музея – музей на лимоните, който е разположен в замък, музей на зехтина и маслините, музей на туризма, музей на риболова. Името на градчето произлиза от латинската дума “лимес”, която означава”граница”.

 

През 1979 г. изследователи открили, че хората в Лимоне притежават мутантна форма на аполипопротеин (наречен ApoA-1 Milano) в кръвта си, което води до понижен риск от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Изглежда, че протеинът е дал на жителите на селото изключително дълголетие – дузина от живеещите тук са на възраст над 100 години (за около 1 000 жители). Произходът на мутацията е проследен до двойка, която е живяла в Лимоне през 17 век.

 

Със своите невероятни гледки, но и множеството рискове, които крие пътят, Страда дела Форра е един от най-вълнуващите пътища в света. Ако сте достатъчно опитен шофьор и имате достатъчно търпение, живописният италиански път ще ви подари запомнящи се изживявания с очарователните природни панорами, които ще видите, докато сте на пътя.

 

пътят страда дела форра

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com