Блог

Тайните, които знаят пешеходците и велосипедистите

 

тайните, които знаят пешеходците и велосипедиститеПолу-автобиографичната новела на Маргарет Дюрас „Любовникът” включва запомнящата се реплика: „Изкуството на виждането трябва да бъде научено”. Това доста напомня на упражненията за повишаване на вашата осъзнатост. Въпреки че това звучи като похвално занимание, е едно от нещата които трудно могат да бъдат сложени в списъка за ежедневни дейности. Да се научиш да забелязваш, виждаш и оценяваш света около себе си след години, а може би и десетилетия на неосъзнатост и разсеяност може би изглежда прекалено нереалистично.

 

тайнитеТака че ето ви един практичен начин да започнете, и може да го направите още сега: Тренирайте навън. Ползите далеч не се изчерпват с повишаването на вашата осъзнатост. Хора, които са практикували разходки и джогинг на открито дават много по-добри резултати, при оценка на показатели като жизненост, ентусиазъм, удоволствие, самочувствие както и намаляване на стреса, напрежението и депресията, в сравнение с хората, които се движат на закрито. Бягането, карането на велосипед, тренирането с тежести или интервалните тренировки на открито водят до подобрено настроение, което успява да даде мотивация за да излезете навън и на следващия ден.

Една от причините за това е, че излизането сред квартала увеличава позитивните емоции, самочувствието, а пък друга е, че се свързвате със сезона и околната среда, в която живеете.

 

Едно основно правило е, че не трябва да минавате през вашия квартал, мислейки през цялото време за ежедневните ви грижи и задължения. Това е доста по-вероятно да се случи, ако гледате телевизия или тренирате във фитнес на стационарно колело или бягаща пътека, наблюдавайки мониторите. Но когато сте навън, имате много други неща, с които да занимавате съзнанието и погледа си, и не се налага да наблюдавате скучния интериор на фитнес залата. Когато сте навън, постоянно се случват разни неща около вас, и ако се случва така, че да сте виждали кварталът си само през прозореца на автомобил, пропускате много.

 

Ето някои от нещата, които повечето любители на колоезденето, бягането на открито и ходенето пеша виждат, а другите хора най-вероятно пропускат.

 

Нюансите в природните сезони

предимството да си пешеходец

Когато се движите с по-бавно темпо, ще забележите по-малките, по-незначителни сезонни промени, като кокичетата, които пробиват чрез тънките си стъбълца през все още полу- замръзналата земя, седмица преди да покажат камбанените си цветчета в пълната им прелест точно в началото на пролетната цветна феерия. Ще чуете шумът на течащата вода когато се движи под земята или звукът, който капките правят, когато се удрят в листата на дърветата. Забележете слънцето, огряващо кората на дърветата, които отделят топла, приятна миризма на дърво, което само може да означава че вече е средата на лятото. Природата никога не спира да се движи и променя и затова винаги ще има нещо ново което да се види – ако всичко ви се струва едно и също, трябва да погледнете по-отблизо.

 

Поглед върху живота около вас:

разговор със съседитеДвижейки се в квартала, където живеете, с времето ще се натрупват малки късчета информация, които бавно ще се съединят като пъзел и пред вас ще се разкрият тайни и подробности за вашите съседи. В един момент ще разберете кои са възрастните хора, които живеят сами, кой обича да си поддържа градината през нощта и кои съседи харесват проектите „направи си сам” и сглобяват неща в гаражите си. Някои лингвисти смятат, че желанието да опознаем другите хора около нас е довело до развитието на сложни езици навсякъде на планетата. Излизането от колата дава повече възможности да разговаряте с хората наоколо. Бихте могли да размените няколко думи с хората, седящи на верандите и на пейките пред домовете си, или пък с тези, които са излезли да разходят кучето си. Някои могат да го нарекат клюкарстване, но не всички клюки са непременно лоши. Клюките могат да включват разпитване за другия ентусиаст, който обича да бяга в квартала – може би бъдещата ви дружка за джогинг? Или пък да разберете кой е посадил редица от дървета в междублоковото пространство, дали е общината или някой щедър алтруист? Когато се возите в кола, е почти невъзможно да усетите нюансите и детайлите на малките хълмове и долините, които минават под вас. Когато вървите пеша или карате велосипед, изведнъж може да осъзнаете, че дългата права отсечка пред вас всъщност е дълго и плавно изкачване, или че вашата къща всъщност се намира на дъното на едва забележима долинка. Хълмовете са по-трудни и по-интересни за изкачване, когато се напрегнете да ги изкачвате на скорост.

 

Плодните дръвчета

В старите квартали, а и не само, често могат да се забележат безстопанствени или забравени плодни храсти и дръвчета около оградите. Смокини, ябълки, черници и череши са сред най-разпространените в градския пейзаж плодове, които можете да си наберете безплатно, стига да не нарушавате границите на нечия собственост, разбира се. Дори и да не ядете от тях, плодовете често привличат всякакви дребни животинки, така че постойте няколко минути и се огледайте за някой космат или пернат приятел, дошъл да се нагости.

 

Градините на съседите

градините на съседитеМоже би ви е попаднало в полезрението, че някои домове или жилищни блокове имат красиви цветни градини, които разцъфтяват пищно по време на топлите месеци. Но има много повече за отбелязване, от това, което се вижда на повърхността. Някои посветени градинари строят сезонни градини, имат красиви, но трудни за забелязване детайли, мини-алпинеуми и други художествени произведения, например може да има скрита от окото японска каменна градинка, която е съвсем близо до маршрута, по който бягате, или красив фонтан с цветя във ренесансов стил. Те са там, за да ги откриете и за да им се насладите.

 

Ако не сте използвали квартала си скоро за тренировъчен терен, опитайте се постепенно и без прекалено усилие, докато се научите да релаксирате и да оценявате момента. Отнема известно време, докато се научите. Затова излезте, огледайте се, започнете да забелязвате и да наблюдавате. После го направете отново.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com