Блог

Топ екстри на автомобилите, за които всички говорят

Извън основната функция на автомобила, инженерите и дизайнерите се занимават и с много други въпроси, които да обгрижват ергономичността на превозното средство, да улеснят експлотацията му или да поглезят комфорта ни. Функциите с добавена стойност, които ще разгледаме в настоящата статия не са от първа необходимост, но предлагат възможности, които пригодени към личните ни потребности да направят пътуването винаги приятно изживяване.

 

От къси на дълги светлини – автоматично превключване

от къси на дълги светлини автоматично превключване

Mercedes-Benz E-Class въведоха технологията преди 8 години, но подобни опити се правят още от средата на миналия век със серии на Oldsmobile и Cadillac. Разбира се, технологията се основава на разположените датчици, които сигнализират за настъпило време за превключване на режимите. До съвършенство все още не се е стигнало, т.к. начин да се избегне заслепяването на шофьор в насрещтното платно не е намерен. Със светодиодните фарове нещата се улесняват, но преди появата им ксеноновите са се придружавали от по-сложна технология. Образувайки сложна форма, диодите се затъмняват при възникването на необходимост.

 

‚Мъртви зони‘ – следене

мъртви зони следене

През 2005-та година на пазара се появява Volvo S80, което въвежда една опция, която да се грижи за безопастността зад волана. Страничните огледала в комплект с вътрешното са най-важни ориентири на водача, но за съжаление, съществуват ситуации, в които те не дават пълна информация, а дори могат да залъжат шофьора, че всичко е наред. Светлинен/звуков сигнал обаче съобщава на притежателите на този модел волво, че нещата съвсем не са такива, каквито изглеждат.

 

Едно по-различно затваряне на вратите – с вакуум

Често хората блъскат вратите на колите инстиктивно – обикновено пътниците, а не водачите. Ако и вие се ясосвате всеки път когато децата или колегата ви блъсне вратата, то тази технология е точно за вас. След като тя леко бъде побутната, системата понася всички грижи, като я затваря. Mercedes-Benz S-class W140 стартира експлатацията на механизма през 91-ва, но за масово въвеждане все още няма никакви наченки.

 

Дисплей, прожектиращ актуално инфо

Преди 28 години на таблото на Oldsmobile Cutlass Supreme се появи дисплей на предното стъкло, чиято прожекционна техника доставя информация, пряко свързана с актуалната обстановка и показатели. Това откритие съвсем не принадлежи на Oldsmobile, ами бележи своето начало още от Втората Световна. На практика добиването на популярност отнема цяла вечност, допреди няколко години, когато Шевролет успяват да я популяризират масово и сега тя да може да се намери в сравнително по-достъпни модели.

 

Отваряне на багажника със сензори

отваряне на багажника със сензори

Премиум автомобилите в Германия въвеждат системата през 2010-та година, въпреки че Форд успорва патента. Фактически Форд я развива като той вече се затваря, освен че се отваря. Ако сте заета личност и се движите на високи обороти, то всяко нещо, което ви улеснява, всъщност пести от емоционалния ви резерв и не трови нервите ви. Как да говорите по телефона, да държите 56 торби и отворите багажника, за да ги приберете едновременно? Със сензорната система, разбира се!

 

Размразете предното стъкло за минути

Никой не обича онези ледени моменти, в които зъзне в колата през зимата, подготвяйки я за път. Навън е поне минус 15, а вие потрепвате, копнеейки да се стоплите по-бързо. Ето вече и парното е ‚обърнало‘ въздуха, а предното ви стъкло все още не е пригодено за шофиране. Няма страшно – включете и екстрата за бързо размразяване към списъка с любими функции и спестете ценни минути на чакане в колата.

 

Седалки, които се регулират електронно, подгряват и вентилират

електронно регулируеми седалки

Всъщност последните две функции обикновено вървят като отделна екстра.
Истината е, че да регулирате седалката си може да не звучи, като велико постижение на инженерната мисъл, но е потребност, която може да ви коства твърде много усилия и накрая да ви изнерви. Леките корекции, по-малки от 5 см, могат да се окажат невъзможна задача, ако не съществуваше възможността по електронен път да нанесете корекции.
През 1958-ма година, Cadillac Eldorado (отдавна, нали) въвежда подгряването на седалки, а вентилацията Saab 9-5 през 98-ма година. Представете си само как сте се заели да почиствате колата от сняг отвън, а седалките ви минута след минута стават все по-топли. Звучи добре, нали? Също толкова добре звучи, слизайки от своята кола с кожен или не салон, ризата ви да не лепне по гърба, нали? Не е трудно постижимо – освен климатика, съществува функция, която да охлажда седалките. Прохладният въздух от тях ще направи престоят в колата ви комфортен и приятен.

 

Седалки и волан с памет

С палене на автомобила волана ви се наглася, седалката се придърпва точно така, както сте я използвали миналия път. Гасите колата, а седалката и волана се отдръпват, за да направят място да слезете. Звучи като магия, но всъщност е истинско удобство да имате такава паметлива кола. Още повече, че имате възможността да архивирате не само една позиция, ами няколко – например според броя на шифьорите, които ползват автомобила. Тази идея се ражда през 57-ма година и се въвежда в един от моделите на Кадилак – Cadillac Eldorado Brougham, а масово се възприема доста късно във времето.

 

Автоматизирано палене

Mercedes-Benz S-class W220 въвежда тази технология за пътви път през 89-та година. С нея сядате и палите. Keyless Entry е система, разработена от Siemens и продадена по-късно. Днес потреблението е широко, за разлика от началото, когато тя е била достъпна само за луксозни автомобили.

 

Навигация

Едва ли се среща днес автомобил, който да излиза от производство, а да не разполага с навигационна система. Първа Toyota Soarer GT-Limited я използва, забележете – преди 31 години. А днес тя е като дистанционното на телевизора, никак не можем без нея. Но е и вярно, че тя все още не е особено достъпна и затова по-нискобюджетна алтернатива шофьорите намират в инсталирането на подобна за смартфон.

 

Технология за кръгово наблюдение

технология за кръгово наблюдение

Mercedes, Toyota, Volkswagen, Land Rover, BMW.. това са марките, които имплементират технологията в по-скъпите от своите модели, след като Nissan Elgrand я въвежда преди 10 години. В основата си това решение е насочено към нашата безопасност, предоставяйки допълнително виждане на водача особено в пространства, които са тесни. Освен това разполагате и с поглед отгоре.

 

В изброените допълнителни системи за автомобили със сигурност сте открили поне една, която да включите в избора си на нов автомобил за в бъдеще. Всички те са издържали дългата проверка на времето, отлежали са достатъчно (някои дори десетилетия), за да станат достъпни и да можете днес да ги намерите на ваше разположение в дистрибуторската мрежа.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com