Блог

Топ 7 страни с най-добро качество на живот през 2016г.

Качеството на човешкия живот се определя от различни аспекти на човешкото благосъстояние. Тук се включват ниво на доходите, жилищни условия, безопасност, достъпност до образование, качество на медицината, условия на труда, възможности за почивка, екология и др. Рейтингът на страните през 2016 г. от седмо до първо място е според американското издание „Business Insider“, а макрообзорът се извършва от The Legatum Institute. След страните в седмицата в десятката на Business Insider са още Финландия, САЩ и Исландия. България е на 57-мо място от 149 страни.

 

7. Нова Зеландия

Нова Зеландия

През 2016 година тя покачва рейтинга си в тази своеобразна класация с две места и е на 7-мо място. За Нова Зеландия главният приоритет, който се отразява изцяло върху всички показатели на живота, е опазване на природната среда. Тъй като успява да съхрани автентичната си среда без замърсяване, без прекомерна и с вредни последици индустриализация,там се констатират ниски емисии на парникови газове. Върху това се отразява като цяло и сравнително малкото население. Спокойствие, чистота, девствена природа, приказно красиви пасторални пейзажи, неинтензивен ритъм на живот.

 

State Highway 1 е автомобилният път, който се простира по дължината на основните острови като има ферибот, преминаващ през залива Кук. Този държавен път съединява пет от седемте най-големи градове на страната и е най-натоварен в Нова Зеландия. Нерегулярно, но на всички възлови места има специални указателни табели, даващи информация на шофьорите, така че да могат най-точно да идентифицират своето местоположение.

 

6. Швеция

Швеция

Шведите имат висока степен на гражданска ангажираност – например при последните парламентарни избори там 83% от жителите са дали своя вот.Интересно би било да се проследи дали има връзка между личната гражданска активност, проявявана от населението на дадена страна и нивото й в индекса на човешкото развитие. Северната страна е известна не само с това, че хората се чувстват свободни, с възможности за лично и бизнес развитие, но и по индивидуалния им усет за щастие.

 

Интересно е да се отбележи, че Швеция се приближава към нулата по показател на смъртност в пътно-транспортни произшествия. Това се е постигнало с целенасочени усилия след 1970 г., когато е бил отбелязан най-високият процент. Има ли шведски модел в тая насока? Специалистите им заявяват: «Стремим се не толкова към ожесточаване на правилата и санкциите към участниците в движението, а по-скоро да създадем нужните технически условия за тяхното спазване».

 

Швеция реконструирала пътищата си, отделяйки специално внимание на безопасността в ущърб на скоростта и на други критерии. Тук се включват: създаване на пътища тип «2+1», с две ленти на движение в едно направление и една –насрещно, като една от лентите може да изменя посоката си според интензивността на посоката на трафика. Освен това в Швеция са изградени 12 600 пешеходни пътеки с повишено ниво на сигурност, оборудвани с мостчета, мигащи светофари и изкуствени неравности за ограничение на скоростта на колите.

 

5. Канада

Канада

Тази страна е създала оптимални условия за придобиване на жилища на достъпни цени, както и за наемане изгодно. Канада заема едно от първите места в света по безопасност, сигурност за хората. Това, съчетано с относително високия доход, който получава работещата част от населението, я прави привлекателна за живот.

 

В Канада официално съществува първата в света площадка за кацане и излитане на НЛО. Дали на нея това се е случило не е известно, но затова пък тази забележителност, която се намира в градчето Сейн Пол, е обект на огромен интерес на туристите от всички страни.

 

В Канада се намира и остров Сейбл, който е известен в целия свят, че постоянно изменя своето географско местоположение. Това се случва, защото постоянно се отмива от няколко доста силни морски течения.

 

Общата дължина на автомобилните пътища в Канада е 1,1 млн. км. От тях повече от 400 000 км са с твърдо, асфалтово покритие, а повече от 600 000 км. – земно, грунтово покритие. 17 000 км е дължината на скоростните автомагистрали. 72 000 км е дължината на железопътните трасета. ЖП- мрежите на САЩ и Канада са свързани. Няма ЖП връзка на Канада с Аляска.

 

4. Швейцария

Швейцария

 

Благосъстоянието на хората, живеещи в страната, е едно от най-високите в света. Там нивото на безработица е около 3%. По икономически показатели страната е сред водещите, а по ниво на образование е на 32-ро място. Гражданите на Щвейцария са известни като много активни и съзнателни. Тяхната демократична система от референдуми е прословута. През 2016 г. бе организиран референдум за това дали да бъде въведен гарантиран доход за всеки жител от около 2500 шв.франка месечно, но народът не подкрепи тази идея.

Швейцарските банки прибират парите на хората от цял свят, но правителството има много рестриктивна система за даване на гражданство.

 

Автопреходите по магистралите са платени. То е с винетка, която е по-евтина в сравнение с някои страни от Европа. Купува се на бензиностанции или на митническия пункт и важи една година и един месец. Струва 40 шв. франка и е значително по-евтино от 10 евро на 100 км, които се плащат например във Франция и в Италия.

 

Задължително в Швейцария на пешеходна пътека приоритет има пешеходецът. Водачът е длъжен да го пропусне или изчака, дори ако той още се колебае дали да премине.

 

3. Дания

Дания мостът Йоресунд

 

Страната скочи 7 точки от индекса за миналата година. Работещите там имат право на 5-седмичен отпуск годишно, когато са назначени на пълно работно време. Вече 15 години Дания не отстъпва първото място в класацията на страните, чийто народ се чувства най-щастлив. Същевременно там е най-скъпо, изчислено по цените на най-разпространените стоки и услуги. От тази гледна точка не е най-притегателна за обичайния туризъм. Но пък образованието е безплатно за гражданите от ЕС и това привлича много млади хора в държавните висши училища. За сметка на това пък, заради високия жизнен стандарт, се поемат повече разходи по издръжката на живот. Нужни са около 1000-1200 евро месечно. От тях за храна ще отидат около половината, за наем приблизително 300-500 евро, в зависимост дали сте в общежитие или самостоятелно под наем.

 

В Дания се намира знаменитият Йоресундски мост. Това е мост, който преминава в подводен тунел, след което отново се появява на повърхността. Съвместява двупосочна жп-линия и 4-лентов автомобилен път. Той свързва столицата Копенхаген с шведския град Малмьо.

 

2. Австралия

Австралия

Австралия бе номер едно за 2013 г. и 2014 г., четвърта-2015, през 2016 е на второ място. Австралийците имат повишено чувство на общност и съпричастност като народ. 95% от жителите на Австралия твърдят, че познават някого, на когото биха могли да разчитат в трудна минута. За съжаление страната е на 19-то място по безопасност на живот.

 

Островната държава-континент заема второ място на планетата по брой автомобили на човек. По показателя дължина на автомобилни пътища, съотнесено по броя на хората, превишава няколко пъти страните от Западна Европа. Има мрежа от платени пътища. Движението е в лявата лента по посоката. Извън населените места максималната скорост е до 100 км/час, а в населено място – не трябва да превишава 60 км/час. Обичайна гледка е по транспортните трасета на Австралия да се движат дълги автовлакове – композиции с дължина от 50-60 метра, превозващи продукти, разни промишлени стоки или живи животни.

 

1. Норвегия

Норвегия

Тя е номер едно за 2016 г., заради високата обезпеченост на работещите, високото ниво на образование и дължината на живот – средно 82 години. Благосъстоянието на страната е създадено, заради демократичния управленски модел, икономическите приходи от такива водещи ресурси като нефт и природен газ. Тези приходи се разпределят за социални разходи сред всички слоеве на населението. Страната е с голяма територия, но само с 5 милиона души население.

 

Норвегия има уникална северна природа. Тук може да се насладите на фиорди, водопади и най-големите в света ледници и ледникови езера. Това е идеална страна за походи. Норвежките градове не са нищо впечатляващо, затова пък природата е омайна. Най-добре е да се пътешествува сред нея – без хотели, а само с палатка и спални чували.Всички национални паркове са безплатни. Главното условие е уважение към природата.

 

Пътищата и тунелите на Норвегия сами по себе си са архитектурни забележителности. Водещ е Атлантическият път. В протежение на 8 км ще преминете по мостчета, свързващи Молде и Кристиансунд. Там се намира и знаменитият „пиян“ мост, който в единия си край създава абсолютната илюзия за свършване в бездната. Има обособени специални площадки за наблюдение и снимане на панорамните крайпътни гледки, както и обособени пунктове за риболовци.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com