Блог

Трябва ли да се забрани гледането в телефона, докато пресичаме

трябва ли да се забрани гледането в телефона докато пресичаме

Нов закон в Хонолулу, Хаваи, има за цел да намали злополуките, причинени от разсеяното ходене.
Въпреки че е доста противоречиво да се налагат закони върху здравия разум на хората, няколко града и дори цели държави обмислят да направят точно това, изправяйки се категорично срещу писането на текстови съобщения по време на ходене.

 

Новият закон в Хонолулу позволява на полицейските служители да наказват пешеходците с между 15 и 99 долара, за това, че гледат в телефона си, докато пресичат улицата. Хавайската столица се смята за първият голям град в САЩ, който забранява така нареченото разсеяно ходене (въпреки че град Форт Лий, Ню Джърси, забрани тази практика преди няколко години).

Според думите на Бендън Елефанте, член на Съвета на град Хонолулу, който предложи законопроекта, това е важен законодателен акт, който поставя на челно място въпросът за безопасността.

 

Стамфорд, Кънектикът, обмисля подобен закон, а през 2016 г. в Ню Джърси е предложен законопроект, който да забранява писането и изпращането на текстови съобщения при ходене и да изисква от пешеходците да използват устройства за свободни ръце на телефоните си. Разумните доводи са, че разсеяните пешеходци, също както разсеяните шофьори, представляват потенциална опасност за себе си и другите участници в движението на пътя.

 

Ето малко статистика:

В САЩ 26% от всички автомобилни катастрофи през 2014 г. включват използването на мобилни телефони.
Най-малко 9 души са убивани всеки ден поради разсеян шофьор.
Повече от 1000 души са ранени всеки ден поради разсеян шофьор.
През 2015 г. 42% от тийнейджърите признават, че са писали съобщения докато са шофирали. Писането на съобщения при шофиране е водеща причина за смъртта на пътя при тийнейджърите.

 

Писането на съобщения и шофирането са особено опасни, защото включват всички видове разсейване на шофиране:

Визуално: Отклонява погледа ви от пътя.
Ръчно: Отстранява ръцете ви от волана.
Когнитивно: Отнема вашия фокус от безопасното шофиране.
Когато сте погълнати от разговор със съобщения, лесно можете да забравите, че споделяте пътя с други хора. Само за 5 секунди, които са необходими за изпращане или четене на кратко текстово съобщение, вие вече сте се изминали разстояние сравнимо с дължината на футболно игрище (ако се движите с 80 км/ч), с минимално внимание към пътя и движението по него.

 

гледане в телефона по време на пресичанеВ Ню Йорк и Арканзас също се опитаха да попречат на хората да ходят и да изпращат текстови съобщения. В Ню Йорк е внесено предложение, което да забрани на пешеходците да използват каквото и да е електронно устройство, докато пресичат улица в град с повече от 1 милион жители. За нарушителите е предвидена глоба от 100 долара. Предложеният от Арканзас закон е малко по-строг. Той се основава на забраната за пешеходци, бегачи и велосипедисти да носят слушалки и на двете си уши, когато се придвижват по улица или магистрала. Този закон разрешава ползването само на една слушалка.

 

В Орегон е внесено предложение за закон, който забранява на велосипедистите да използват мобилни телефони или музикални плейъри, докато малко по-свободно скроен законопроект във Вирджиния се опита да запази правото само на велосипедистите да използват всякакво преносимо устройство за комуникация.

 

Но до този момент нито една държава в САЩ не е приела закон, забраняващ разсеяно ходене.
Факт е, обаче, че смъртните случаи при пешеходци зачестяват.
Как можете да се огледате внимателно и в двете посоки, преди да пресечете улицата, както са ни учили от най-ранна детска възраст, ако лицето ви е наведено към екрана на телефона?

 

Тази насока на законодателството против разсеяното ходене има за цел рязко да намали смъртните случаи при пешеходците. Според Националния съвет по безопасност през 2016 г. е имало 5,987 смъртни случая на пешеходци – най-големият брой от 1990 г. насам и 9% увеличение в сравнение с 2015 г.

 

Проблемът не е нов, нито се ограничава до смъртните случаи. Докладът на ABC News от 2008 г. обсъжда загрижеността на лекарите за нарастващия брой наранявания при разсейване от текстови съобщения.

 

смартфони и пресичане
Потребителите на мобилните устройства взимат ли тези мерки насериозно? Противниците са загрижени за личната свобода. Може ли правителството наистина да ви каже къде да гледате и точно какво да правите, когато вървите по улицата?

 

Гледайки в телефоните си, хората могат да влязат в рискова ситуация и това предполага, че пешеходците често са виновни за произшествията на пътя, в които самите те са потърпевши, казва Джонатан Матус, главен изпълнителен директор на Zendrive, компания, която използва сензори за смартфони за проследяване на поведението при шофиране. Проектът на този закон, свързан с вниманието на пешеходците, може да даде на агресивните шофьори изкупителна жертва, която да обвиняват за фаталните последици.

 

В крайна сметка хората разбират значението на обществената безопасност. Това законодателство е практично и се основава на здравия разум. То може да ви спаси живота.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com