Блог

Туристическа сигнализация през зимата

   Зимата е красив и празничен сезон. Падне ли пухкавият сняг, се замисляме за коледните празници, любимите зимни спортове, пътуването през живописната, бяла планина. Картината във въображението е повече от чудесна, а натрупаните емоции и спомени могат да са топли и приятни, ако не забравяме една важна подробност. Тя именно е, че през това време от годината придвижването по пътищата и в планината следва да е безопасно, разумно и съобразено с атмосферните условия.

 

До планината

 

   автомобил1До планинските курорти шофирането е по мрежата от пътища в страната. За доброто състояние на настилка се грижат от всяка област и община. Пътната маркировка и знаци трябва да са добре видими. От страна на водачите следва личното превозно средство да е подготвено за зимния сезон (зимни гуми, вериги и т.н.) и шофьорът да е настроен на честотите на зимния тип каране (повече дистанция, по-ниска скорост).   Спазвайки тези правила, спокойно ще се озовем в някои от прекрасните ни планински курорти. Веднъж стигнали, от „4 колела“ минаваме на собствените два крака.

 

Какво трябва да знаят туристите, правещи поход зимата в планината, както и любителите на снежните спортове?

 

   Няколко изключително важни неща – как да останат живи, здрави, в безопасност, практикувайки приятните занимания.
  
планина Всъщност наборът от тези знания ще е от полза на всеки, навлязъл в дебрите на природата, независимо от сезона.

   Ето защо ще направим един бърз, общ преглед на туристическата сигнализация, а след това ще поровим малко и в зимната конкретика по темата.

 

 

Какво представлява и как да ползваме туристическата сигнализация?

 

  За улеснение на туризма има набор от хоризонтална маркировка, вертикална сигнализация и пътни знаци. Според правилника за маркировка на туристическите пътища в Република България маркировката има за цел да улеснява, информира, подпомага и обезопасява движението на туристи при неблагоприятни атмосферни условия. Нейната задача е да подсигури достъп до природните дадености и природно-защитените обекти, като това да става с минимална намеса в околната среда и опазване от негативното въздействие в следствие човешка дейност. Маркировката е ясно обозначена, лесна за разбиране и се вписва в ландшафта на местността.

 

Видове туристическа маркировка

 

• според трайността: трайна и временна;
• според начина на изпълнение: лентова и образна.
     

маркировка  Трайната ще срещнем по постоянните туристически пътеки, временната при прояви с временен/сезонен характер, както и за подсилване на трайната при сезонни изменения. Лентовата маркировка е добре познатият и често срещан три лентов знак. Средната линия е основният, водещ цвят (червен/зелен/син/жълт), а страничните (бели) са за привличане на вниманието. Поставят се на камъни, скали, дървета. Образната маркировка е съвкупност от различни условни знаци: надписи, табели, номерации. табелаМаршрутните табла и схемите се разполагат на изходните пунктове, а на възлови места от маршрута има панорамни разяснителни табели. Маркировъчните пътни знаци насочват към обекти, отклонения, опасни места, като оказват и разстоянието до тях, а също така и напомнят за вярната посока на движение.

 

Класификацията на знаците ги поделя в три групи:

 

• указателни: осведомителни правоъгълни табла и стрелки за смяна на посоката или отклонение до близък обект;
• предупредителни: целят изостряне на вниманието при препятствия по пътя;
• забранителни: маркират опасни места, където минаването е забранено.

    

turisti1 Материалите, от които са изработени съоръженията за сигнализация са съобразени да издържат на атмосферните условия. Поставят се така, че да се намират лесно и да се виждат от двете посоки на движение. табелаПонякога към лятна маркировка се добавя зимна такава, за да насочи по безопасния зимен вариант на маршрута. Често, там където местността е посещавана от чуждестранни туристи, надписите са отпечатани както на български, така и на други чужди езици.

 

   Поддръжката на туристическата маркировка е отговорност на Планинската спасителна служба, Българския туристически съюз, местните лесничейства, националните паркове, туристическите дружества, Българския червен кръст и Министерството на околната среда и водите. Към тяхната дейност в обща работа се включват, според нуждите и случая, органите на реда, общинската управа, тур-операторските фирми, тур-агенти, администрация на хотели и почивни курорти.

 

Разглеждайки зимната обстановка в туризма, добре е да запомним двете най-характерни за този сезон сигнализации:

 

   Първите насочват по правилния път, а вторите могат да спасят живота.
1. маркировъчните стълбове на жълти и черни ивици, които контрастират със снега;markirovka2
2. знаците за лавина, които са в степен според нивото на опасност от свличане на снега:
o първа степен – ниска, обозначение с жълт флаг;
o втора степен – средна, обозначение с жълт флаг;
o трета степен – значителна, флаг на квадратчета в жълто и черно;
o четвърта степен – висока, флаг на квадратчета в жълто и черно;
o пета степен – много висока, черен флаг.

 

  От огромна полза може да се окаже снабдяването и ползването на GPS-устройство в природата. Голяма част от туристите
markirovka3 в заснежената планина се придвижват далеч не с ходене, а на ски или сноуборд.
За тези спортове, вдигащи адреналина, също има някои важни правила и съответно означение. Спазвайки както зимната сигнализация, така и адекватното поведение на пистата, си гарантираме безопасно и весело спускане.

 

Какво трябва да знаем на пистата?

 

Ски пистите са с различна сложност. Тя се определя според характера и профила на терена. Това се бележи на информационните табели, които ще видите на главните входове за ски зоната, със съответни цветове:

 

карта 

 

• зелена – лека писта за начинаещи, до 15 % наклон;
• синя – лесна писта, до 25 %;
• червена – средно трудна писта, до 40 %;
• черна – трудна писта, над 40 %.
   Добре е да избираме мястото за спускания според възможностите ни.

 

   znak1По ски пистата не е редно да се разхождат пешеходци, нито да се извършват различни дейности от спускане със точната екипировка (ски, сноуборд). За желаещите да се пързалят с шейни, да кацат с делта- или парапланер и т.н. има други, обозначени за целта места.

 

   Нощното спускане, при изградено изкуствено осветление на ски пистата, е допустимо при спазване на определени правила, които се оповестяват по подходящ и достъпен за практикуващите начин. Понякога пистите биват затваряни – при опасност от лавина, при лоши метеорологични условия, за провеждане на състезания. Тези временни забрани, обозначени чрез съответни знаци (оградни мрежи, кръстосани или напречни прегради, преграждащи табели), следва да се спазват стриктно. Случва се пистата да се пресича с обществени пътища, на тези места отново се поставят знаци, които да предупреждават за възможната опасност.

 

   скиориРазбира се, освен маркировките и сигнализациите, добре е и вътрешният ни компас да е насочен към съобразяване с условията. Скиорите и сноубордистите би трябвало да регулират скоростта и начина си на спускане според терена, снежната покривка, климата в момента, натовареността на пистата и не на последно по важност място според уменията си. Правилото гласи, че движещият се отзад скиор/бордист пази този пред него. Не е редно да застрашаваме останалите с поведението си по никакъв начин. Когато видимостта е лоша или предстои завой, добре е да намалим. Желателно е проявяване на толеранс към начинаещите.

 

  Зимата, планината, туризмът и спортът сред природата са истинска благодат. Нека се наслаждаваме максимално, в безопасност и с отговорно поведение!

 skior

 

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com