Блог

Умен звънец за колело с дигитален достъп в помощ на велосипедистите

умен звънец за колело с дигитален достъп

Най-вероятно всички сме го преживели – този почти универсален момент на чист неподправен ступор: излизате на препълнен, гъмжащ от коли паркинг и нямате ни най-малка идея къде сте си оставили колата. И така, вие започвате да се лутате, водени от бегъл спомен за това къде предполагате, но не сте напълно сигурни, че сте си паркирали колата осем часа преди да влезете през главния вход на Дисниленд и излизайки в материализирания кошмар на паркинга. Понякога, ако имате късмет, не отнема дълго да се съберете със своята кола, може би подсъзнателно сте забелязали близка особеност на пейзажа или сте благословени с някакъв вид ясновидски способности. Може би сте изкарали късмет и сте в достатъчно близък периметър, за да може да разпознаете колата си чрез характерния й сигнал от безжичното устройство за заключване. В други случаи отнема болезнено дълъг период от време. Сега си представете същия този сценарий, но с велосипеди, вместо с коли.

 

В Амстердам – град, където велосипедите превъзхождат по брой както автомобилите, така и общоприетия брой жители, ситуацията с паркирането на велосипеди е обрисувана като една вряща и кипяща бъркотия. Просто няма достатъчно места за всички велосипеди в града. Дефицитът на обществените места за паркиране в Амстердам е принудил управниците на града да се борят да намерят бързи и иновативни решения в град, където възрастта, гъстотата на население и сложният градоустройствен план, който е едновременно концентричен и ориентиран спрямо каналите на града, са доказани като сериозни препятствия за благоустройството. Междувременно, да си намериш велосипеда в море от спици и седалки, остава уникално предизвикателство за жителите на Амстердам – един ежедневен кошмар. Вземайки предвид разсеяните, лесно изнервящите се и нетърпеливите, хората от FROLIC студио са се захванали със задачата и са намерили решение, което добавя нови аспекти към употребата на обикновения велосипеден звънец. Pingbell е рожба на стратегията на компанията FROLIC за разработка на странични проекти – те съставят списък с неща, които заслужават внимание и ги поставят в кутия – и при наличие на време между по-големи проекти, избират тема от кутията и я разработват в рамките на 24 часа до работещ прототип.

 

умен звънец за колело
Докато използва същата стандартна форма и издава същия лесно разпознаваем металически звън, звънецът на иноваторите от Амстердам се ползва с допълнителни екстри – елегантно и просто решение, което приспособява днешните модерни технология към традициите на класическия звънец. Обявен като първия смарт звънец за велосипед, pingbell е звънец, който, както подсказва името му, позволява на объркани и дезориентирани потребители да прозвъняват звънците на велосипедите си от разстояние чрез своите смартфони. Непретенциозната джаджа изглежда напълно идентична със стандартните си аналози, но се свързва към вашия телефон чрез Bluetooth. Когато паркирате велосипеда и го заключите, pingbell автоматично се синхронизира с вашия телефон и отбелязва местоположението на велосипеда ви. Чрез просто стартиране на съответното приложение Pingbell ( зa IOS и Android) и натискане на ping бутона, звънецът прозвънява, позволявайки ви да проследите паркирано колело от разстояние, благодарение на верните ви уши. Както споменахме по-горе, pingbell, който също така функционира и като конвенционален звънец, издава „нормален” звън като от месингов звънец, звук, който FROLIC студио описват като богат, истински звук, който звучи много по-автентично от електронно пиукане.

 

В случай, че е нощ и/или ситуацията е неподходяща за звуков сигнал, пулсираща светлинка може да замени звъненето. Също така потребителите на pingbell дори нямат нужда да се уповават на звуково-светлинния сигнал, тъй като, благодарение на Bluetooth смарт технология, координатите на паркираното колело ще се покажат на картата, включена в приложението. С тази опция потребителите могат да заключат и да оставят велосипедите си без да се налага да помнят жизненоважна информация (например къде са ги паркирали). Когато потребителите имат нужда да си намерят двуколесното возило часове по-късно, могат да стартират приложението pingbell, което ще ги заведе точно където са паркирали. Вградената батерия на pingbell може да издържи до една година с едно зареждане и може да бъде презаредена чрез USB. Относно риска от кражба, звънецът идва със защитени гайки и специална отвертка. Въпреки, че не е изцяло защитен от кражба, дизайнът на pingbell е специално избран, за да се слива с обикновените звънци и не е лесна мишена. В случай обаче, че цялото колело бъде задигнато, не може да бъде проследено чрез апликацията pingbell ако е преместено от първоначалната му локация. Въпреки, че на картата на приложението се отбелязва къде потребителят си е оставил колелото, pingbell не е екипиран с пълно GPS проследяване.

 

smart звънец за велосипед
Докато pingbell е разработен като директен отговор на растящите нужди на холандското потребление на велосипеди, то също така би могло да намери приложение извън пределите на Амстердам, в други европейски градове, където карането на велосипед е популярен начин за придвижване. Може би тези интелигентни звънци могат да намерят приложение и в някои северноамерикански градове, въпреки, че е трудно да попаднете в затруднена ситуация, свързана с паркирането на велосипед извън пределите на Холандия.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com