Блог

Умна трафик система помага на холандските велосипедисти да хващат зелените светофари

умна трафик система

 

Без значение какъв избор на превозно средство сте направили, за да се предвижвате в града – кола, велосипед, мотопед или електрически велосипед (самобалансиращ мотоциклет, при който ездачът контролира скоростта, като се навежда напред или назад, и направлява посоката и движението, като завърта уреда с краката си) има едно нещо, за което всички ние можем да се съгласим: червената вълна на светофарите може да ни изкара извън нерви.

 

В оживения холандски град Утрехт скорошно проучване показа, че чакането на червен светофар се нарежда като най-голямото оплакване сред велосипедистите. Недоволството от червената вълна не е напълно изненадващо, като се има предвид, че Утрехт, четвъртият по големина град в Холандия, може да се похвали с многобройно население на университетски студенти, които са в непрекъснато движение. Утрехт също е проектиран така, че да бъде градът с най-голямо място за паркиране на велосипеди в света – пространство на три нива, с капацитет за 12 500 велосипеда, което се намира точно под главната жп гара на града, която всъщност е най-натоварена и най-голямата в Холандия. (Утрехт отдавна е оценен като жизненоважен железопътен възел поради местоположението му в центъра на страната.)

 

Древният център на град Утрехт разполага с много сгради и структури, които датират още от времето на Средновековието. Той е бил религиозен център на Холандия от 8-и век. Утрехт е бил най-важният град в Холандия до холандската Златна епоха, когато е изпреварен от Амстердам като културен център на страната и най-населен град. Но остава основен религиозен център в страната.

Утрехт е най-гъсто населеният град в холандската провинция Утрехт. Той се намира в източния ъгъл на агломерацията Randstad и е четвъртият по големина град в Холандия с население от 330 772 души през 2017 г.

 

С толкова много велосипеди по пътя (бройка, голяма дори и за Холандия) местното иновационно студио Springlab се стреми да измисли решение, което да прекрати сблъсъка с червеното на велосипедистите. И това решение е доста гениално.

 

умна холандска трафик вело система

 

Наречена Flo, системата е разположена по протежение на натоварена велосипедна пътека, която е изградена редом с Amsterdamsestraatweg, една от основните търговски улици в Утрехт. Системата ще се състои от поредица от стълбове, разположени по протежение на пътя, всяка на разстояние от 120 метра преди предстоящия сигнал за движение. Тя ще работи с радари за измерване на скоростта на преминаване на велосипедистите. В момента, в който велосипедист наближи един от стълбовете на Flo-системата, в горната му част на монитор ще премигва изображение на различно животно, в зависимост от това, колко бързо ездачът трябва да премине, за да избегне червената светлина на светофара.

 

Ако Flo показва заек, велосипедистите трябва да увеличат скоростта си, за да преминат преди предстоящата червена светлина. Ако мига костенурка, велосипедистите могат да се успокоят и даже да си дадат малко почивка, тъй като запазването на текущата им скорост или забързването може да доведе до среща със стоп-светлината. Ако Flo показва крава … Е, предстоящата червена светлина е неизбежна, независимо колко бързо или бавно се движиш. Символът, който не е животински, е успокоителен палец, което означава, че преминаващите велосипеди могат да запазят сегашната си скорост без никакво приспособяване – те със сигурност ще преминат на зелена светлина.

 

А защо точно крава?

 

вело трафик система

“Заекът и костенурката са универсални символи за висока скорост и бавни темпове”, казва Ян-Пол де Беер от Springlab. “Но кравата, разбира се, е нов символ. Избрахме я в търсене на широко известен символ за чакане. Избрахме крава, защото когато ходите на почивка във Франция, което всеки холандец прави, често попадате на крави, които блокират пътя.”

 

Засега има само един стълб, който дава “личен съвет за бързина” на велосипедистите по Amsterdamsestraatweg, въпреки че Де Беер твърди, че повечето са в процес на довършване. През следващите месеци Айдховен, петият по големина град в Холандия, е на път да тества технологията. Белгийският град Антверпен също планира да даде шанс на Фло-системата в близко бъдеще.

Flo-системата е описвана като “първата лична светофарна светлина в света”. Тя е уникална в ролята си да съветва преминаващите велосипедисти колко бързо – или колко бавно – трябва да преминат, за да не заседнат на червена светлина.

 

В края на 2015 г. транспортните служители в Ротердам, голям град с над 360 километра велосипедни алеи, инсталираха първите сензори за дъжд на оживено кръстовище в центъра на града. Когато сензорите засекат влагата, часовото време на червената светлина в сигналите за трафик на кръстовищата се намалява от три минути до на едва 40 секунди. Идеята тук е да се насърчи колоезденето дори и в лошо време, като накарат тези, които са комфортно защитени (хората, които шофират), да чакат малко по-дълго, а пътуващите с велосипед да изчакат малко по-малко.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com