Блог

15 от най-красивите улици на света (Втора част)

Първата част на статията може да прочетете тук.

 

 

„Хора и улици, град като град. Тръгваме някъде, после назад. Тръгваме някъде, път като път. Иска ли питане, наш е светът.”

Поезията, прозата, художествените произведения на изкуството, често са вдъхновени от събития, случки, лица, отношения, гледки. Потръпващите клони и листа на вятъра могат да вдъхновят твореца да опише едновременно това, което вижда, заедно с преживяванията и емоциите си. Природата, сама по себе си, е тайнство и съвършенство. Така, човешката природа дава своето отражение в маркирането по пътя, по който се развива. Развитието и еволюцията на хората са свързани с подобрение на средата, в която живеят, с усъвършенстване на техниката и приложенията ѝ, с отношението към окръжаващата ги среда. Човешката ръка докосва съзнателно или не творенията на природата, съзнателно или не ги вмъква в бита си, съзнателно или не, постига неочаквани резултати. Строим и изграждаме нашите пътища, съобразно природата. Внимаваме да не я опустошим докрай. Така се сливаме с нея – нашите сгради и улици виреят между буйните ѝ и прелестни рожби – растенията, но друг път – се нуждаем само от строгия изглед на живия град. Дори да няма превес на природата, дори тя само, там някъде, да се спотайва или явно да отсъства, нашите градове туптят с нашите сърца. И това е красиво. Красиво в строгостта си и в огледалното си свойство да разкаже, че движението е живот. Ето още от най-красивите улици в света, които с и без помощта на природата, ни завладяват като произведения на изкуството, достойни да вдъхновят всеки поет.
 

Каналът на пивоварите, Амстердам, Холандия

Каналът на пивоварите, Амстердам, Холандия

Brouwersgracht или Каналът на пивоварите е красив като рисунка от Златния век. Името си носи от множеството пивоварни, възникнали тук през 16-ти и 17-ти век. Стоки като кожи, кафе, китайско масло и подправки също се съхраняват и преработват тук в гигантски складове. Потопен сред канали, лодки и велосипеди, Амстердам е гледка, която трябва да се преживее, а Каналът на пивоварите е най-живописното място в холандската столица.

 

Авеню Черешов цвят, Бон, Германия

Авеню “Черешов цвят”, Бон, Германия

Улица „Heerstraße“ в Бон, Германия, известна и като Авеню „Черешов цвят“, се радва на приказна украса всяка пролет – тунел, магически естествен, от цъфнали черешови дървета, се образува над градския поток от хора и автомобили. Смесени чувства предизвиква тази картина – реалният живот на града, наметнат с вълшебна гора от дървета, пълни с цвят. Истина или вълшебство. Измислен ли е този фрагмент или се смесват две реални измерения. Хармонично се смесват градският бит с тайнствените картини от приказките, от измислени или други светове. Естествена хармония, която ни подсказва винаги да търсим магията в живота.

 

Старият град в Лиджианг, Китай

Старият град в Лиджианг, Китай

Старият град в Лиджианг, Китай, е обявен от ЮНЕСКО за обект на историческо наследство. Градът е на 1000 години. Непомръднал, застинал във времето, но с поддържан вид, Старият град в Лиджианг е излязал сякаш от приказка. Приказка, в която се разказва за спокойни и тихи води, но и за дълбоки тайни, героични подвизи. Разказва ни за мъдростта на спокойния живот и за цената на постигането му.

 

„Bregagh Road“ в Балимъни, Северна Ирландия

„Bregagh Road“ в Балимъни, Северна Ирландия

„Bregagh Road“ в Балимъни, Северна Ирландия, е улица, известна като Dark Hedges (Тъмните плетове). Тя се простира по протежението на пътя, който свързва селищата Ароми и Странком в окръг Атрим, Северна Ирландия. Буковите дървета образуват магичен атмосферен тунел, който е бил използван като място в популярната телевизионна серия на HBO Game of Thrones. Този факт прави тази улица популярна туристическа атракция.

 

„Шанз-Елизе“ , Париж, Франция

„Шанз-Елизе“ , Париж, Франция

Парижкият „Шанз-Елизе“ – най-известната улица в света. Гледката към улицата, сама по себе си, е поезия – тя няма нужда от превод, няма нужда от по-красноречиво обяснение. Но е неудържимо: Като поезия, тя ни пее и песен – песен за шума на двигателите, песен за строените в стражева и елегантна редица дървета, песен за победи, за битки, за триумфи, за история. Песен за човека. Финалът е елегичното преминаване през Триумфалната арка, за да настръхнем докрай от изумително впечатляващото и трескаво тържество на булеварда.

 

В Андалусия, Испания, Херес де ла Фронтера е град, известен със своето изискано вино. Сякаш, за да разкаже и подчертае своята слава на майстор-винопроизводител, историческият център на града, използвайки улиците си за онагледяване, разказва как се прави хубаво вино. От къде тръгва то. Как с любов и отношение, радост и внимание, близо до хората, гроздето зрее под веща ръка и се целува със слънцето. Декорацията на тази тиха уличка с изящество рисува емблемата на града – вино, богато на вкус, изисканост и класа.
 

 

улица „Steiner“,  Сан Франциско, САЩ

улица „Steiner“, Сан Франциско, САЩ

Известни в такива филми като г-жа Doubtfire (1993) и телевизионни сериали като Full House (1987-1995), редицата къщи на улица „Steiner“, близо до площад Alamo в Сан Франциско, са станали историческа забележителност, привличайки хиляди туристи всяка година. Къщите във викториански стил и в стила на крал Едуард VІІ са красиво боядисани в различни пастелни цветове. На фона на индустриалния стил на града, къщите от улица Стайнер контрастират със спокойствието и домашния уют, които излъчват. Еднаквостта им носи хармония и сигурност, а гостоприемните стълби сякаш водят към един уседнал, мирен и необезпокояван живот. Всяка си има в двора дръвче, всяка си има пред входа кола, но всеки си има своята история. Ще ни я разкажат друг път, в друг филм и без съмнение, тя пак ще бъде увлекателна.

 

Проект Чадърено небе, Агуеда, Португалия

Проект “Чадърено небе”, Агуеда, Португалия

Ежегодният фестивал на изкуствата Ágitagueda се провежда в град Агуеда, Португалия. Проектът “Чадърено небе” стартира през 2011 г. като част от самия фестивал. Всяко лято, когато времето се затопли, няколко тесни улици на Агуеда се обкичват с цветни чадъри, които осигуряват настроение и сянка на пешеходците, залутали се в тях. Неоспоримо е сравнението с уличките на Капана в Пловдив, България, където цветни знаменца, макар и не с толкова екстравагантен привкус и самоцел, подобно на чадърите в Агуеда, трептят в празничен танц над главите на хората, създавайки зашеметяващото спокойствие на бавно отминаващото време.

 

„Хора и улици, град като град. Тръгваме някъде, после назад. Тръгваме някъде, път като път. Иска ли питане, наш е светът.”

 

Това бяха някои от най-красивите улици на света. Най-красивото винаги е плод на непреднамерено търсен чар, на понякога само поглед или ракурс, но е някъде там. Намерете го и вие във вашата улица и ще го откриете и във вас.

 

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com