Блог

15 от най-красивите улици на света (Първа част)

Улици, пътища, пътеки, булеварди, магистрали – всички те ни водят нанякъде. Определят посоката, създадени са, за да ни служат, на нас, хората. За да стигнем по-далеч, за да стигнем там, накъдето сме тръгнали, за да вървим по пътя си. Пътища и улици колкото искаш – неизменна, необходима и задължителна част от структурата на всяко населено място. Изградени са по силата на потребностите на хората, съгласно начините им на придвижване и съгласно това, което теренът позволява. Уличната мрежа е неделима част от архитектурата на населеното място. В отделните си участъци, слети или съвсем разграничени, някъде спрени, почти ненадейно, другаде – преливащи един в друг, тя може да бъде и почти винаги е, пъстра плетеница от пътища, накичена със сгради, украсена с паркове и градини, пресичана от реки, потоци и канали, съобразена с хората, с природата, изваяна, за да ни служи по оптимален начин – уличната мрежа ни свързва. Свързва ни, защото ние, хората, изпитваме необходимост от тази свързаност, не само технически, но и емоционално. Различни от всички останали животни, ние имаме нужда от контакти, взаимовръзка, споделяне. Чрез улиците стигаме един до друг и споделяме света и себе си.

Шамбълс, Йорк

улица “Шамбълс”, Йорк, Англия

Така, някои улици изразяват по различен начин тези необходимости на човека. Някои са строго подчинени на функцията си, но други – други говорят на език, който достига до нас не толкова заради предназначението им, а защото то е включено в изключителна комбинация от хармоничност не само спрямо терена и нуждите, но и спрямо културата, изкуството, фантазията и многоликите начини на изразяване на човешката ръка. Ръка, която, в това улично изкуство, е вплела единението ни с природата, усещанията ни за красивото, ведно с незменните необходимости от елементарното придвижване.  Насладете се на изумителните гледки, които ни предлагат най-красивите улици на света.

 

Сградите, които строго охраняват живота по улица “Шамбълс” в Йорк, Англия – са издигнати още през 14 век. Тяхната дървена конструкция ги оживява и те в защита и непреодолимо желание за участие в съществуването, се навеждат над уличката, за да и видят, и чуят своите обитатели, излезли на пазар, за разговор помежду си или за освежаваща напитка.

Брюж, Белгия

Брюж, Белгия

Брюж е столицата и най-големият град на провинция Западна Фландрия във фламандския регион на Белгия, находящ се в северозападната част на страната. За мнозина е сравняван с италианската Венеция като “Венеция на севера”. Центърът на града е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Брюж има значително икономическо значение, благодарение на пристанището си, и някога е бил един от най-

"Уличката на цветята", Кордоба, Испания

“Уличката на цветята”, Кордоба, Испания

големите търговски градове в света. Улиците му са изпълнени със средновековен чар. Изградени от неравен калдаръм, обточени с каналите, в чиято гладка повърхност се отразяват сградите – архитектурни паметници на историята, улиците на Брюж магично ни водят назад в епохите, за да видим и да се отразим в запечатаните спомени на вековете.

 

В андалуския град Кордоба лъкатуши калдъръмена уличка, “Уличката на цветята”. Нейната теснота се излива в площад, а по пътя към него тя е обградена с неравните, но еднакви бели стени на сградите и като на бяло платно, цветята, окачени по тях, рисуват с пъстрите си краски цветни и ароматни петна. 

Шефшауен

Шефшауен, Мароко


Шефшауен е малък град в северозападно Мароко. Неговите улици са прочути с различните тонове на синьото. Синьото като море, синьото като небе, синьото като тъга, синьото като незабравима младост. Градът е основан през далечната 1471 г. и някога, много отдавана, е служил за крепост на изгнаниците от Испания. Еврейското влияние в Шефшауен се усеща също, чрез властващото синьо – за тях синьото е символ и израз на Божията сила, небето, мъдростта, справедливостта. Стръмните стълби водят към небето със сините сгради и сините стъпала, вървим по тях, по уличките и сме погълнати от синева.

Бурано, Италия

Бурано, Италия

Извън брега на Венеция, във водите на Венецианската лагуна, са потопени и стърчат с плоските си върхове поредица от малки острови. Подобно на известния италиански град живеещ във и чрез водата, много от тези малки острови имат разпознаваемите канали на Венеция, които тичат редом с улиците. Неподражаемия чар на Венеция не може да бъде задминат, но остров Бурано опровергава това. Гледаме канала с притихналите лодки, чистите улици и тротоари, нежната синева, която се слива с водите на канала, но изумителното представление на тази картина се дължи изцяло на застиналите персонажи – сградите, които в непоклатимия си стоеж, но с чудната си пъстрота, говорят, танцуват и ни разказват приказката на живота

Япония, улица "Tetsugaku no michi"

Каналът край улица “Tetsugaku no michi”, Киото, Япония

В японския град Киото има дълга улица, наречена “Tetsugaku no michi”. По дългия й път я придружава канал, а самата тя минава през храма Ginkaku-ji, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. През април, склонили снагите си дървета, тежат от цвят и ухания.

Улица "Ломбард", Сан Франциско

Улица “Ломбард”, Сан Франциско, САЩ

Приказката се разказва с картина, която ни завладява, говорейки ни за деликатния японски усет към красивото, чрез прости, но красноречиви изрази, като хайку. Гледката ни оставя притихнали, за да чуем с едни други наши сетива, с човешката и неизказана сетивност, внушението на една красота, за която няма други изразни средства, освен наблюдението. Гледаме картината и поглеждаме в себе си, намираме красивото и му се радваме от сърце.

 

Улица “Ломбард” в Сан Франциско се е превърнала в атракция с първоначалната идея, с която е замислен нейния проект – да забави скоростта на автомобилите, слизащи по стръмния хълм. И тук, по хълмовете, има нужда от връзка и свързваща артерия с плоския свят. Така, тази уличка, с елегантната си функционалност, се вие като падаща панделка сред зеленината, а колите са като тенекиени гърбове на костенурки, подаващи се от тревата. Нека засилят ход и развият мощността си другаде – по някоя сериозна и асфалтово изчистена, бетонна магистрала. Но тук, улица “Ломбард” беззлобно им се присмива, а те покорно и смирено пъплят надолу по хълма.

 

 

Втората част на статията може да прочетете тук.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com