Блог

20 съвета при пътуване с деца

съвети при пътуване с дете

Всяко пътуване с деца е проблематично, няма значние колко пъти сте го правили. Повечето от притесненията са за потенциални проблеми, но все пак това действа обезсърчително. Като се почне от подготвителната фаза, премине се през транспортното средство и условията в него и се стигне до пребиваването. Нека разгледаме някои основни съвети, които биха улеснили едно такова пътуване.

 

1. Не се презапасявайте

Като тръгне на пътешествие с деца, родителят все се суети да не би да забрави нещо или пък живее с опасението, че нещо няма да му стигне. Не прекалявайте със запасяването с едни или други вещи – повечето можете да ги намерите и там, за където сте се запътили.

 

2. Хотел или самостоятелна квартира под наем?

И единият, и другият вариант си имат своите предимства и недостатъци. В хотел ползвате едни или други услуги, които вече са отработени в системата, има и персонал за тази цел. В квартирата можете да създадете свой уют и приспособите нещата към вашия стил и потребности. Изборът е ваш според спецификата.

 

3. Като резервирате подслон за почивка, се ориентирайте внимателно и за подробностите

Огледайте дали маршрутът до съответния обект е подходящ за вашата екипировка, дали няма прекалено стръмни участъци, които ще ви затруднят, ако сте с количка с дете например. Дали наоколо има подходящи магазини или детски увеселителни кътове, ще ви притрябват.

 

4. Отпуснете се емоционално, но без да намалявате концентрацията

За предпочитане е като сте с деца да намалите темпото, за да не ви убегне някой важен детайл. Вие си имате своите отговорности в момента и това е значимото.

 

5. Помислете как да се защитите от загубване на детето

Не е зле предварително да помислите за това. Има вече достатъчно устройства, работещи с GPS, които ще ви улеснят, ако възникне такава спешна ситуация. Чрез тях можете директно от смартфона си да наблюдавате движенията на подрастващите.

 

6. Само на плаж край открито море, река или в комбинация с басейн

Двата компонента са важни, особено при пътуване с деца. Откритите водни площи са много по-опасни, басейните имат допълнителни атракции и са по-обозрими. Действайте и според възрастта на децата.

 

7. Не забравяйте неотложни вещи и компоненти:

Пелени, дрешки за смяна, играчки, пластмасови торбички, допълнителни батерии, зарядно устройство на електрониката, кърпички и др.

 

8. Проупътуване с децачете детайли относно оформянето на документи за пътуване на дете в чужбина

Примерно нуждае ли се бебе от виза? Има ли нужда да носите документи за имунизации, какви медикаменти са разрешени на съответната територия и пр. Може да се окажат важни.

 

9. Обяснете на детето/децата пътуването

Тъй като децата нямат социален опит, предварително им обяснете какво ще се случи по време на това пътуване. Нека да знаят как трябва да се държат, с какви транспортни средства ще се пътува, с какво задължително да се съобразят.

 

10. Ако възникне криза, непременно запазете спокойствие

Може да възникнат непредвидени ситуации, както с пътуването, така и с поведението на децата. Не се поддавайте на паника и излишен стрес. Запазете самообладание, поемете дълбоко въздух, обмислете всяка стъпка в балансирано състояние на ума и чувствата.

 

11. Помислете дали въобще да пътувате с деца

Ако предварително сте наясно, че пътуването с деца ще ви създаде твърде голямо напрежение и проблеми, не го предприемайте. Ако не сте го правили досега, не се доверявайте само на чуждия опит.

 

12. Ако пътувате със собствен транспорт, според възрастта на децата се гответе за повече спирания

Децата обичат разнообразието и твърде скоро ще им омръзне да седят само в колата. От друга страна не се поддавайте на изкушението да показвате на децата си всичко онова, което на самите вас ви харесва. В по-голяма степен съобразете ритъма на пътуването с режима на детето/децата.

 

13. Блокирайте вратите на колата в движение

Това си е хубава екстра, от която непременно трябва да се възползвате, ако пътувате с деца. Дори тези от тях, които не са опитвали досега да отварят вратите по време на път, все в един момент ще го направят.

 

14. Ако ще бъдете на къмпинг, са ви нужни повече неща

Неща като палатка, мини лопата, кофа, спални чували, фенерчета, съдове за готвене и хранене и пр. вещи, с които ще се подсигурите по време на този престой.

 

15. При дълъг път с кола, се погрижете за микроклимата в салона

Нужен ви е климатик в колата, децата обикновено са по-капризни и не издържат на жега или студ. Ако някои от стъклата на автомобила ви са тонирани, това ще облекчи работата на кондиционера, заради ограничаването на директната слънчева светлина. Ако не са тонирани, помислете за снабдяване и монтиране на подходящи щори.

20 съвета при пътуване с деца

 

16. Ако носите любимите му играчки и развлечения, не му ги давайте наведнъж

Нека в различните моменти има с какво ново да изненадате детето, за да може да му се грабне вниманието.

 

17. Ако е малко детето, ползвайте в колата задължителното детско столче

Не само заради безопасност, но и защото е по-практично за подрастващия и за самите вас.

 

18. Не пропускайте да си направите застраховка за това пътуване

Зависи от него, но все пак евентуално би ви спестила разходи. Има съответните пакети, които покриват различни аспекти на едно туристическо пътуване: неочаквани медицински разходи, кражби, престой в болница и др.

 

19. Направете вашето пътуване според стандарта, който можете да си позволите

Нека това не е изхвърляне, а нормално и увлекателно за всички членове на семейството/групата. А и човек не винаги прекарва по-добре, ако излезе извън обичайната си зона на поведение и извън обкръжението, с което е привикнал.

 

20. Този съвет звучи странно, но е така: Направете го!

Всяко такова пътуване с деца има своите емоции и натоварване, но все пак свършва. Щом ви трябва, значи е нужно да го направите. Дори и да ви се струва сложно, не забравяйте, че ще има и много хубави моменти, заради които усилията си заслужават.

 

Всяко пътуване е наситено с множество нови преживявания, чувства и впечатления. Някои от тях остават незабравими. Но пътуването с деца си има своите предизвикателства, с които непременно възрастните трябва да се съобразят. Децата носят допълнително напрежение, но и допълнителни положителни емоции, които зареждат.

 

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com