Блог

7 от най-вълнуващите пътувания с фуникулер в света

funicular-Hurvatia

Фуникулерът, като техническо съоръжение, комбинира технологията на асансьора и тази на железопътната линия. Съоръжението е разработено през 15-ти век като начин за изкачване на хора и различни предмети по стръмни склонове. Стандартният влак никога не би могъл да се изкачи по такъв стръмен наклон, защото стоманените му колела нямат достатъчно тяга, движейки се по също така стоманените релси. Влаковете, които се изкачват по планините, се движат по релси, които обикалят около планината или минават през тунели.  Фуникулерът преодолява тези проблеми по много елегантен начин. Вагоните се изтеглят от върха на склона с кабел, което елиминира проблема със сцеплението. Колелата просто движат вагончето нагоре по планината. Те не осигуряват никаква сила на теглене. Но истинският гений на въжената линия е, че използва два вагона едновременно, по една от всяка страна на макарата, поставена на върха. Във всеки един момент едната кабина балансира теглото на другата. Теглото на спускащия се вагон повдига изкачващия се, а той от своя страна запазва скоростта на слизащия и го предпазва от сгромолясване. Макарата, на която е навит кабела, работи с мотор, за да преодолее разликата в теглото между двата вагона (теглото на пътниците) и да преодолее триенето в системата.

 

Най-стръмният фуникулер в Швейцария

Шийз-Стоус

Въжената линия Шийз-Стоус е определяна като връх на инженерния гении. Швейцарското инженерство и технологии достигат нови висоти с отварянето на най-стръмната въжена линия на света. Шийз-Стоус е построен с цената на 44,6 млн. евро и е приветстван като триумф на модерното проектиране. Намира се в алпийския курорт Стоус, на 1300 метра надморска височина в централна Швейцария. Кабинките  са с космически дизайн на конструкцията. Те са снабдени с функция за регулиране на нивото, която позволява на пътниците, въпреки стръмния наклон, да останат във вертикално положение, докато пътуват със скорост от 10 метра в секунда. Фуникулерът Шийз-Стоус е система от две линии, по които пътуват цилиндрични вагони, наподобяващи бирени бъчви. Релсовият му маршрут е с дължина 1.720 м и изкачва височина от 743 метра. Склонът достига своя максимум на стръмен участък, в който е  наклонен под ъгъл от 47.7º.

 

Фуникулерът на замъка Буда в Будапеща

Фуникулерът на замъка Буда

Фуникулерът на планинската крепост в Будапеща или Budavári Sikló е въжена железница в град Будапеща, Унгария. Той свързва площад “Адам Кларк” със замъка “Буда”, който представлява кралски дворец, построен на хълм. Строежът на линията започва през 1863 г. Фуникулерът започва да работи на 2 март 1870 г. и става общинска собственост през 1920 г. Железницата е разрушена през Втората световна война и е отворена отново на 4 юни 1986 г. Отличителна черта на линията са двата пешеходни моста, които преминават над самата въжена железница. Те са премахнати през 1900 г., когато градината на замъка е преустроена и разширена и ги възстановяват в оригиналният им дизайн през 1983 г.

 

 

Фуникулерът на връх Нисен в Швейцария

Изграждането на въжена железопътна линия започва на 26 август 1906 г. Строителството продължава до 1910 г. и в него участват над 200 работници. През тези години строежът не би могъл да бъде подпомаган от кранове или хеликоптери. Тази сложна конструкция е постигната с помощта на дървени скелета и ръчен труд. През 15 юли 1910 г. железопътната линия е пусната в движение и първите пътници са пренесени от подножието на Нисен до самия му връх.

 

Фуникулерът Санта Кова

Фуникулер Санта Кова

Санта Кова (Свещената пещера) е въжена железница в свещената планина Монсерат, близо до Барселона в Каталуния, Испания. Една от основните причини хората да пътуват с въжената железница “Санта Кова” е да посетят пещерния параклис, известен като Санта Кова. Това е пещерата, в която, според легендата, образът на Света Богородица е бил видян от овчари. Пещерата се намира на около 20 минути пеша от въжената станция.

 

Фуникулерът на връх Флойен, Норвегия

Фуникулер НорвегияС въжената железница до връх Флойен ще пътувате само 6 минути, след което ще можете да обхванете гледката на целия град Берген. Фуникулерът на връх Флойен е една от най-известните атракции на Норвегия. Пътуването започва от центъра на града, само на 150 метра от Рибния пазар. Самото изкачване на планината е прекрасно преживяване. От връх Флойен, приблизително на 320 метра над морското равнище можете да се насладите на прекрасната гледка, да изучите градския пейзаж в детайли и фиордите около Берген. Фуникулерът ще ви отведе до фантастична местност с красива природна среда с безброй възможности за разходки и туризъм.

 

Фуникулерът в Джонстаун, Пенсилвания 

Построена след наводнението в Джонстаун през 1889 г., първоначалната цел на въжената железница е била центърът на града да се свърже с по-високите части на Уестмонтския квартал, за да станат по-достъпни и обитавани. По време на другите две наводнения в Джонстаун – през 1936 и 1977 г., фуникулерът става спасител, помагайки на хората да избягат от центъра, който е бил под вода. Въжената железница в Джонстаун е втората най-стръмна в света, а нейните вагони са достатъчно големи, за да превозват 60 души, 6 мотоциклета или цял автомобил.

 

Фуникулерът във Валпараисо, Чили 

Фуникулер Валпараисо, ЧилиВалпараисо е град построен върху хълма Белависта в Чили. Валпараисо се намира на около 120 километра северозападно от Сантяго и е един от най-важните пристанища на южния бряг на Тихи океан. Валпараисо е столицата на третия най-населен административен район в Чили и е седалище на Чилийския национален конгрес от 1990 г. насам. Във Валпараисо има седем университета. Негова отличителна черта обаче е системата му от фуникулери.  Известни са като “въжените” асансьори и са част от обществения транспорт на града. Първата кабинка се появява през 1911 г., като общият брой на вагоните от системата достига 31 броя. За съжаление при спада в икономиката на Валпараисо, причинен от изграждането на Панамския канал, голяма част от хората напускат града и много от въжените станции се разпадат или затварят напълно. Броят на работещите кабинки в града е намалял на 14. Усилията, полагани от Световния фонд за паметници на културата, засега дават резултат и помогат за запазването на тези уникални градски системи.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com