Блог

7 от най-стръмните улици в света

В България има немалко труднопроходими, странни, асфалтирани и неасфалтирани, обезопасени и не, стръмни улици.Сигурно наум вече са ви минали поне няколко и то без да се замисляте. В настоящата статия обаче ще ви предложим една своеобразна разходка из ‚чуждите‘ местности, за да открием нови гледки, почерпим вдъхновение или просто да починем от сивия делник. В следващите редове сме поместили 7 улици, които светът е признал за едни от най-стръмните, а една от тях – за най-стръмната. Вижте коя е тя!

 

1. Waipio Valley Road – Хинока, Хавай

Waipio Valley Road – Хинока, Хавай

Вълнуващо и напълно ужасяващо, това е Waipio Valley Road, трасе, разположено на североизточното крайбрежие на големия остров на Хавай. Пътят не е напълно достъпен и в негова близост не са раположени жилища или позиционирани бизнес средища. Всъщност само невероятно смели и опитни шофьори на автомобили със задължителни четири задвижващи колела имат право да пътуват по този опасен, но милостиво циментиран еднолентов път през буйната хавайска дъждовна гора. Слуховете са, че дори местните компании за наем на коли забраняват на клиентите да го правят. Пътят започва с живописна гледка и цял куп предупредителни табели, а настилката се гмурва в гигантски блясък. Самото подхождане надолу предизвиква вълна от студена пот.

 

2. Vale Street: Тотърдаун, Англия

Vale Street Тотърдаун, Англия

Обединеното кралство, по-специално Уелс и Югозападна Англия, е дом на много прекрасни наклонени улици: Дженкин Роуд в Йоркшир, улица Ютланд в Манчестър, Кеър стрийт в Лъве и, разбира се, Стип Хил в Линкълншир. Най-забележителна обаче е Vale Street в хълмистото предградие Бристол на Тотърдаун. Често споменавана като най-стръмната улица, отворена за редовен трафик, улица “Вал” може да е сравнително къса (само 600 или по-малко стъпала), но наклонът й е един от рекордните. Обграден от домове с тераси от 19-ти век и стълбище, вградено в бетона, Vale Street се закрива за автомобилен трафик веднъж годишно – за едно от най-необичайните ежегодни събития в Бристол.

 

3. Baldwin Street: Дънидин, Нова Зеландия

Baldwin Street Дънидин, Нова Зеландия

Основен град на Южния остров на Нова Зеландия, Дънидин, е известен с преобладаващото си студентско население, с богатата си Викторианска архитектура, с признатото от ЮНЕСКО литературно наследство и с хълмове и още хълмове. На Сигнал Хил в североизточната долина, една от вътрешните предградия на Дънидън, ще откриете най-нестандартната забележителност на този град: улица, устремена право към небесата.

Най-ужасяващият хълм, с дължина от 1150 метра, се издига на 98 метра над морското дъно. Докато дължината на Балдуин е скромна, нейната драматично наклонена природа е спечелила заглавието на най-стръмната жилищна улица в света от рекордите на Гинес. Има обаче геодезийски спор, основан на грешки, свързани с измерените метрики, тъй като се предполага, че оценката на улиците в градуси е объркана с процента му (първоначално измерен на 38%, а по-късно понижен до 35%). Какъвто и да е случаят, улицата “Балдуин” е истинска сделка – туристически магнит, в който смели посетители ликуват със снимки на невъзможно наклонени жилища.

Два ежегодни конкурса се провеждат на забележителната улица: Baldwin Street Gutbuster и Race Cadbury Jaffa, известно като “Бягане на топките”, в които хиляди шоколадови бонбони с червени черупки се хвърлят от върха на улицата благотворително.

Baldwin Street Дънидин, Нова Зеландия

 

4. Canton Avenue: Питсбърг

Canton Avenue Питсбърг

Ако някога сте посетили или сте живели в Питсбърг – омагьосана земя с френски сандвичи с пълнеж – вече сте наясно, че това е уникално място. Разположен на югозапад от центъра на Питсбърг, в квартал Beechview, Canton Avenue е обществена артерия. На малко над 200 фута, хълмистата част на улицата е значително по-къса от тази на улица “Балдуин” в Нова Зеландия – разпозната от Гинес като най-стръмна в света. Въпреки това, калдъръменият Canton Avenue е технически по-стръмен от Baldwin Street с ниво от 2%. Освен това, в зависимост от това кого питате, Питсбърг не само е най-стръмната публична улица в САЩ, а на планетата. Просто попитайте и смелите велосипедисти, участващи в ежегодното “Dirty Dozen” – надпревара с над 50 мили в района на “Бърг”, в която Canton Avenue е наскоро включена като централен елемент на състезанието.

 

5. Filbert Street: Сан Франциско

Filbert Street Сан Франциско

Какво ще кажете за Сан Франциско през 21-ви век (безобразно скъпо, миризливо, претоварено от технологии). Градът край залива обаче успя да запази своя удивителен вид – привлекателен външен вид, който включва някои сериозни хълмове. Филбърт стрийт, който се намира точно под парка “Пайъниър” и забележителността “Арт деко”. С максимална степен от 31,5% между улиците Хайд и Льовенуорд, този доста натоварен участък от бетон, който се изкачва на страната на Телеграфския хълм, не е технически най-стръмната улица в Сан Франциско. Всъщност, участък от 22-ра улица между Виксбърг и църквата в Ноевата долина е също толкова стръмен. Въпреки това, Филбърт Стрийт често се популяризира като най-стръмната главна улица в града. Също така е и един от най-популярните туристически обекти – ако трябва да спрете и да помолите местен да ви насочи към най-стръмната улица на града, той вероятно ще ви насочи към Филбърд Стрийт. Или може би, ще ви изпрати погрешно – пренебрежително два блока до главната улица “Ломбард” между Хайд и Льовенуорд, която е по-известна със своите криволинейни криви, отколкото с наклон. Всъщност, тази изключително крива част от Ломбард е толкова претоварена с посетители, че се взима такса за изминат участък, която да спомага за регулирането на трафика.

 

6. Eldred Street: Los Angeles

Eldred Street Los Angeles

Докато Сан Франциско и Сиатъл – и двете, като Рим твърдят, че са построени на седем хълма – са склонни да получат по-голямата част от вниманието в стръмния участък, друг бряг на Западното крайбрежие, Лос Анджелис, е тих дом на прилична шепа от няколко спиращи дъха местенца, които се нареждат сред най-стръмните в света.
Разположена в сънливия и заможен североизточвн квартал, Елдред Стрийт е толкова стръмна (33 процента), че свършва и продължава като дървено стълбище, което я свързва с кръстовището точно под нея. Улицата е положена през 1912 г., дълго преди градът да въведе 15-процентов лимит за нови улици. Животът на “Елдред Стрийт” – улица, която се издига на височина 219 фута – е уникален. Както обяснява Лос Анджелис Таймс през 2003 г., седмичното събиране на боклук дори се извършва от модифицирани камиони за боклук. Разпространяването на пощата стана пословично, след като превозвачите се отказаха – жителите сега трябва да слязат до дъното на хълма, за да донесат своите вестници и писма. През годините са се случили редица инциденти, поради наклона. Що се отнася до бедните шофьори, които по невнимание се намират на върха на Елдред и са твърде ужасени, за да се обърнат и да се върнат надолу, “Таймс” отбелязва, че онези, които живеят по този опасно криволичещ път, да наблюдават внимателно, за да спасят нищо неподозиращите шофьори от най-горната част на улицата си, като доброволно карат колите на непознати, вцепенени от паника хора. Както обяснява един собственик на жилище на Елдред Стрийт: “Едно нещо, което не можеш да направиш, е да се измъкнеш от павирания път, ако вали или мокри. Ще се плъзнеш надолу по хълма.” Той добавя: “За да живеете тук, трябва да научите какво можете и не можете да правите.”

 

7. Baxter Street: Los Angeles

Baxter Street Лос Анджелийс

Бакстър Стрийт се гордее със степен 32%. Улицата е толкова скандална, че е спечелила няколко рецензии от Yelp, включително оценка от една звезда.

Жителите на Родопите например навярно биха оспорили сериозно посочените улици и с право. Можем само да се надяваме пътят към Кръстова гора или този към Своге например да намерят място в някоя от световните класации за най-стръмни пътища.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com