Блог

8 от най-популярните в Инстаграм места по света

Предлагаме ви да прочетете за 8 от най-популярните в Инстаграм места по света. Определени са с проучване на фото компанията Cewe Photoworld, това са най-харесваните обекти по света, места, за които хората мечтаят, обичат да се снимат там, когато са на пътешествие.

 

 Парижката „Света Богородица“

Парижката „Света Богородица“ е една от изключителните културни забележителности на Париж. Християнски католически храм – част от историята, духовното развитие, архитектурата и изящните изкуства на Франция. Посещенията са безплатни. Има млади хора-ентусиасти и доброволци, които са екскурзоводи през лятото. Може да се поръча такъв съпровод на френски и на чужди езици, но предварително в съответните дни. Достъпни са освен на френски, на немски, английски, испански, италиански, руски, китайски, португалски и корейски. Всички посетители се канят да спазват ред и да пазят тишина. Тя подсигурява съответната обстановка за молитви на посетителите в храма.

 

 

Часовниковата кула Биг Бен е призната за най-популярната забележителност, визитна картичка на Лондон. Тази кула не е самостоятелна, а част от двореца на Уестминстърското абатство. Названието й идва от огромната камбана във вътрешността й, тежаща 14.5 тона. Височината на Биг Бен е 96.3 м. Направена е в стила на неоготиката през 1859 г. и камбаната ѝ не е преставала да бие дори по време на бомбардировките през Втората световна война.

 

Достъпът вътре в кулата за туристите е забранен, заради безопасност. Но ако все пак влезете вътре, ще трябва да изкачите 334 стъпала до горната платформа, откъдето ще можете да разгледате столицата от 55 метра височина.
Любопитното е, че всяко издание на новините по официалните канали вече 41 години започва със запис на камбаната от Биг Бен.

 

 Ангкор Ват

Ангкор Ват е храмов комплекс в Камбоджа и представлява най-големият религиозен паметник в света на площ от 1,626,000 кв.м.
Комплексът се намира в северна Камбоджа, важен археологически обект в региона на Югоизточна Азия. Площта му е 400 кв. км. Съдържа култови сгради, древни хидравлични съоръжения като басейни, канали, диги, водни резервоари. Тук е била столицата на кралството на кхмерите в течение на столетия. Това не са просто технически постижения, а белези на издигната цивилизация. Ангкор носи и илюстрира културни, религиозни непреходни ценности, както и с високото си архитектурно, археологическо и художествено значение.

 

Комплексът Ангкор е концентрирал гама от кхмерски изкуства, с неоспорими артистични шедьоври от времето на някогашната империя. Всичко останало от тази цивилизация е богатото й наследство от култови структури в тухли и камък.

 

 

Айфеловата кула е най-яркият символ на Франция. На времето си е било уникално съоръжение, отличаващо се с футуристичен дизайн и огромна височина. Проектирана е и построена от гениалния инженер Густав Айфел през 1889 г. като част от всенародните тържества по случай юбилея от Великата френска революция. 300-метровата кула и нейните създатели отначало са били обиждани, но тя е издържала проверката на времето, за да се превърне в емблема.

 

Построена е от нисковъглеродно желязо, отличаващо се с лекота и трайност. Благодарение на тези си характеристики, кулата не се разширява и през лятото може да се „извиси“ най-много с още 15 см. За цялата си история само веднъж Айфеловата кула е отклонила върха си с 12 см вследствие на мощен ураган. Конструкцията е така премислена технически, че издържа на такива натоварвания.

 

Посетителят може да се качи на всеки един от трите й етажа. На партерния етаж си купувате билет и рекламни материали. Тези, които се интересуват, могат да се запознаят с техническата й характеристика и начина на построяване чрез анимация. Първият етаж е на височина 57 метра, тук си купувате подходящи талисмани. Може да си похапнете в ресторант „58“. Вторият етаж е на 115 метра и се разкрива покоряваща гледка. Тук може да се настаните в ресторант „Жул Верн“. Третото ниво е на 276 метра и тук всички искат да се изкачат. Завинаги ще го запомнят.

 

 Бурдж Халифа

Бурдж Халифа или в превод от арабски е „кулата на халифа“, наричана още Дубайската кула. Това е истински небостъргач с височина 828 метра и е най-високото съоръжение в света. Формата му наподобява сталагмит. Открита е през 2010 г., има 163 етажа и от общата й височина 180 метра принадлежат на „иглата“ отгоре.

 

Строителството на тази знаменита сграда е започнало през 2004 г. и се е движело със скорост 1-2 етажа на седмица. На обекта са били съсредоточени 12 000 работници, излети са около 320 000 куб.м бетон и е положена повече от 60 000 тона стоманена арматура. Специално за „Кулата на халифа“ е бил разработен бетон, който е в състояние да издържи при температури до +50 градуса по Целзий. Бетонът е изливан само нощем и в неговия разтвор е добавян лед.

 

Кулата е захваната в земята с големи и дълбоки разположени анкери: те са с диаметър 1.5 м и с дължина 45 м. За цялото здание са употребени около 200 такива. Формата на кулата е асиметрична, за да намали ефекта от напора на ветровете. Помещенията вътре са снабдени със специално тонирани термопанели за изолация от големите жеги. За да се измият последователно всички външни стъкла на грандиозната кула са нужни три месеца.

 

 

Голдън Гейт Бридж e емблематична забележителност на Сан Франциско, връзка на града през пролива с останалите селища. Построен е за четири години в годините на т.нар. Голяма депресия – 1933-1937 г. Подготовката започва от 1919 г. Проектът е дело на Джоузеф Щраус и на неговия екип. Става реалност след години на съдебни битки, финансови затруднения и неприемане от определени среди. Пуснат е официално на 27 май 1937 г. До 1981 г. е най-дългият окачен мост в света, а кулите му пък го правят най-високият мост до 1993 г. В основния си участък е дълъг километър двеста и осемдесет метра, а кулите са високи 227 метра.

 

Издържа на опустошителното земетресение от 1989 г. и в цялата си история е бил затварян само три пъти поради влошени климатични условия. Минава за най-фотографираният мост в света, магнит за туристите от цял свят. Творението е признато за едно от седемте чудеса на гражданското инженерство в САЩ от камарата на строителните инженери през 1994 г.

 

 

Мачу Пикчу – не може да отидете в Перу или в Южна Америка без да посетите древния град на инките Мачу Пикчу. Това е археологически бисер, който не е бил разкрит от колонизаторите-испанци и чак в началото на XX век е открит за света. През активния пролетно-летен сезон на ден там пристигат по 2500 туристи. Мачу Пикчу носи свое излъчване на магическа история и отломки от древно великолепие.

 

Представлява цитадела на държавата на инките от XV век. Разположен е върху планински терен на височина 2430 м. Намира се в свещената долина, разположена северозападно от Куско, през която тече река Урубамба. За света го открива американският историк Хириам Бингъм през 1911 г.

 

Мачу Пикчу носи белезите на класическия строителен стил на инките – каменни стени, с полирани повърхности. Древният комплекс е възстановен отчасти и този процес продължава. Стои в списъка на новите седем чудеса на света, определени чрез международна анкета.

 

 

 Катедралата на Алхамбра

Катедралата на Алхамбра
Това е внушителна катедрала и кралски параклис в Гранада , където са погребани някои от католическите монарси. Намира се областта Андалусия, Испания. Сегашният дворцов и религиозен комплекс е на мястото на малка крепост, направена през 889 г. сл.Хр. След това различни владетели са строели и осъществявали външното великолепие на своята власт, повлиявани от различни стилове. Има смесица на християнски и ислямски елементи в сградостроителството и оформлението.

 

 

Комплексът на двореца е проектиран с оглед на гледката от планинските обекти наоколо. Паркът в комплекса е обрасъл с диви цветя и трева през пролетта, и е бил обогатен от маврите с рози, портокали и мирта. Неговата най-характерна особеност обаче е гъстата дървесина на английските брястове, донесена от херцог Уелингтън през 1812 г. В него се носят благозвучните песни на славеи, има и няколко фонтана с водни каскади. Водата се доставя по тръбопровод с дължина 8 км. Мавритански поети го описват като “перла в смарагди”.

 

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com